Kesilapan Biasa Pemula Poker

Memandangkan fakta bahawa permainan poker seperti Texas Hold’em telah menjadi sangat popular, adalah difahami bahawa banyak pemain permulaan boleh didapati di tapak poker dalam talian. Kebanyakan pemula cenderung melakukan banyak kesilapan yang sama berulang kali. 

Berikut ialah senarai lima kesilapan pemula poker biasa yang harus anda elakkan pada setiap masa: 

  1. Main terlalu banyak tangan sebelum flop 

Memainkan terlalu banyak tangan sebelum kegagalan adalah salah satu kesilapan pemula yang paling biasa dan biasanya berlaku apabila pemain membiasakan diri dengan peraturan permainan dan kesabaran yang longgar. Mereka akan bermain terlalu banyak tangan, melipat terlalu lewat dalam permainan. Ini, bagaimanapun, bukanlah strategi yang paling terang. Jelas sekali poker adalah lebih menyeronokkan apabila anda berada di tangan. Malangnya, anda tidak boleh bermain setiap tangan permulaan jika anda ingin memenangi wang. 

Menurut statistik keseluruhan, pemain Texas Hold’em yang lebih berpengalaman tidak akan berlipat sebelum kegagalan kira-kira 15 hingga 20% daripada masa itu. Ingat bahawa menentang 9 lawan, anda hanya mempunyai 10% peluang untuk memiliki tangan terbaik jadi jangan bermain terlalu banyak dan jangan mengharapkan untuk memenangi setiap tangan yang akan anda mainkan.

  1. Menggertak terlalu banyak 

Ini adalah kesilapan yang sangat biasa dan kritikal yang dilakukan oleh kebanyakan pemain baru. Anda perlu memilih dan memilih masa yang sesuai untuk menggunakan gertakan. Malah kepada pro yang paling biasa dan pemain terbaik di dunia, menggertak adalah sebahagian kecil daripada permainan mereka. Menggertak harus menjadi alat yang digunakan dengan teliti. Pilih gertakan anda dengan bijak tetapi jangan keterlaluan. Pemain yang berpengalaman akan mengetahui apabila anda terlalu kerap menipu dan menggunakan maklumat itu terhadap anda.

Baca juga: Aturan Untuk Menang Di Texas Holdem

  1. Bermain di atas bankroll anda 

Kebanyakan pemain baru tidak memahami kepentingan pengurusan bankroll. Mereka cenderung menjadi tamak dan bermain pada tahap pembelian yang jauh lebih tinggi daripada permainan yang sepatutnya mereka mainkan. Pertama, adalah penting untuk mengetahui bahawa apa-apa sahaja boleh berlaku dalam sesi poker disebabkan oleh varians yang dikaitkan dengan permainan (rentak buruk, sedutan). Kedua, kadangkala anda mesti mengambil risiko untuk menjana wang secara keseluruhan. Ini menjadikan dua sebab yang baik mengapa penting anda sentiasa mempunyai wang yang sesuai untuk menyokong tindakan anda untuk kepentingan yang anda mainkan. 

  1. Permainan kedudukan yang buruk 

Kedudukan yang baik bermakna anda dapat melihat apa yang dilakukan oleh lawan anda terlebih dahulu sebelum tiba masa anda untuk bertindak. Berdasarkan pertaruhan dan tingkah laku mereka, anda akan dapat membuat keputusan yang termaklum dan lebih baik tentang perkara yang anda mahu

lakukan. Strategi asas dan peraturan praktikal yang anda perlu tahu ialah anda mahu bermain lebih banyak tangan bermula dari kedudukan kemudian dan memainkan tangan ini dengan lebih agresif. 

  1. Tidak memikirkan jangka masa panjang 

Lihat gambaran yang lebih besar dan fikirkan poker sebagai permainan yang berterusan sepanjang hayat. Sudah tentu ia menyedihkan kehilangan timbunan anda apabila Kings mendapat retak oleh Queens tetapi ketahui bahawa jika anda mendapatkan wang anda dengan tangan terbaik anda akan menjadi pemain poker yang berjaya dan menang dalam jangka masa panjang. Tidak kira betapa buruknya anda berlari dari semasa ke semasa (disebabkan oleh pukulan yang teruk atau sedutan), jika anda membuat keputusan yang betul, anda akan sentiasa mendapat keuntungan, pada akhirnya. 

Akhir sekali, pelajari seberapa banyak yang anda boleh dengan membaca buku poker dan artikel strategi, menonton video dan memerhati permainan poker dalam talian atau langsung. Luangkan banyak masa untuk mengkaji permainan dan jika anda mengikuti petua yang disebutkan di atas, anda akan mempunyai asas yang sesuai untuk dibina.

Updated: March 1, 2023 — 12:37 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *